KA

Jag har börjat leta efter en kontrollansvarig. Man kan ju få rekommendationer av Eksjöhus, men jag känner att det känns säkrare att hitta någon på egen hand. Satt igång och mailade ut förfrågningar till olika KA’s, men har hittills fått väldigt få svar. Kollar inte folk sin mail dagligen?? ;)

 

Googlade runt lite och hittade en hel drös på boverkets sida (http://www.boverket.se/bygga--forvalta/hitta-behoriga/)

 

Av de 3 svar jag har fått så är det en som varit intresserad av jobbet. Den ena hade inte tid och den andra jobbade numera som bygginspektör för kommunen och fick inte ta några KA-uppdrag längre. Hepp, bara hoppas på några fler svar snart. Får väl sätta mig och ringa runt annars.

 

Om nån har en vettig kontakt får ni gärna rekommendera det!

 

 

HTH Kök

För några veckor sedan var vi nere på HTH i Jönköping för att kolla på kök. Vi hade bokat tid med Catrine (som har hand om alla Eksjöhus kunder). Jag visste att det var en hel del val att göra, men att det var mycket kunde jag inte i min vildaste fantasi tro. Man blir på riktigt snurrig i bollen av att ha så många val. Lyxproblem må hända, men fortfarande lite jobbigt ;)
 
Ska försöka speca upp vad vi ändrat på från standardritningen.
 
Köksluckor - Standard är Vit Kvadrat, en lucka med spegel. Vi valde istället en helt slät vit lucka i högglans.
 
         
 
                          Standard                                                               Vårt val
 
Blandare - Tråkiga standardblandare från FM Mattsson, vi kommer ha en blandare som heter EVO 185 från
Tapwell. Den är i krom och med utdragbar pip.
 
                                     
                       Standard                                                                    Vårt val
 
Skåp/Luckor - Vi valde bort en del luckor och ersatte med lådor. Lite dyrare, men mycket mer praktiskt.
 
Hörnskåp - Vi valde bort det "vanliga" hörnskåpet, och ersatte med ett snurrskåp, där luckan åker med in i skåpet.
 
Aluminiumlist - Vi valde till en aluminiumlist på sidan av köksbänken.
 
Diskho - Vi valde att ha en stor fyrkantig istället för 2 mindre som är standard.
 
                
                              Standard                                                             Vårt val
 
Skåpsinredning - Vi ändrade lite i skåpsinredningen. Bland annat valde vi till en kryddlåda och en utdragbar sopsorteringsstation (hej världens längstas ord!)
 
Vitvaror - Vi uppgraderade från vita vitvaror, till rostfria.
 
Fläkt - Vi valde bort den fula standardfläkten, mot en vi tyckte var stiligare. Att den dessutom hade lägre ljudnivå är helt klart ett plus.
 
Fullhöjd - Vi valde fullhöjd på alla skåp. Mest för att jag och dammvippan inte är världens bästa polare :)
 
Bardisken - Vi har en upphöjd bardisk. Denna skiva är laminat som standard. Vi valde massiv ek för att få den att hänga ihop lite mer med vardagsrummet (matcha parketten), då den vetter åt det hållet.
 
Induktionshäll - Det ingår en induktionshäll som är 60 cm och har en rostfri kant runt om. Vi valde bort den helt och kommer att köpa en egen. Den vi spanat in är en 70 cm bred, med snyggt fasade kanter. Och inga zoner, mycket bra att kunna laga mat över hela spisen :)
 
Jag tror att det var allt. Vi hade förväntat oss att det skulle skena iväg en hel del i pris efter alla ändringar, men som det ser ut så hamnar vi på ca 15000 kr över standard ungefär. Helt okej tycker jag, med tanke på att det är en hel del ändringar. Det bästa med Eksjöhus är att dom är väldigt generösa med avdrag. Väljer vi bort något, så får vi också avdrag på hela den summan. Långt ifrån alla husleverantörer som är så generösa!
 
 
 
 
           
         
 
 
 
 
 
 
 

Google Sketchup

Min kära sambo har pillat lite i Google Sketchup och målat upp vårt hus i 3D. Detta är utsatt efter ungefärliga mått. Har beställt nybyggnadskarta, men denna har inte kommit ännu. Borde komma inom någon vecka hoppas jag.
 
Så här är det iallafall tänkt att det ska bli. Ett STORT minus till Mjölby kommun som bestämt att alla hus i området måste ha rött tegel. Blir inte alls lika bra som grått eller svart, men det är väl bara att gilla läget.
 
 
 
 

Planlösningen

Här kommer en bild på planlösningen. Vi har i princip inte gjort några ändringar. Det enda är att vi valt att sätta in ett extra fönster på var sida av vinkeln.
 
 
 
 

Tomt!

Våra husplaner satte igång rätt fort. Det hela började med att vi var och tittade på ett hus (begagnat). När detta sedan skenade iväg i pris, så funderade vi om och insåg att för den summan får vi ett helt nytt hus, och allt blir EXAKT som man vill ha det. Nåja, nästan iallafall. Plånboken ska väl få vara med på ett hörn och bestämma också ;)
 
Vi bokade alltså möte med banken, för att ansöka om lånelöfte för att köpa ett begagnat hus. Men under dagarna mellan husvisningen och bankmötet bestämde vi oss istället för att bygga nytt. Vi var runt på 3 olika banker; Nordera, Swedbank och Handelsbanken. Då vi alltid haft Swedbank, så tyckte vi att det vore skönt att ha kvar samma bank. Men Nordea hade betydligt lägre räntor. Efter lite "utpressning" hos Swedbank, där jag påpekade att Nordea hade betydligt lägre räntor, kom vi ner till i princip samma räntor där. Verkligen skönt!
 
Åter till tomten. Vi hittade rätt snabbt en bra hörntomt på det relativt nybyggda området Olofstorp i Mantorp.

Tomten var reserverad och hade varit det sedan 5 år tillbaka. Då man endast får reservera en tomt i 2 år innan man ansöker om bygglov, så låg kommunen på de som hade reserverat tomten. Efter flertalet försök att få tag i dem, utan framgång, så fick vi till slut tomten. LYCKA!
 
Här kommer det alltså om ca 10 månader stå ett hus :)
 
 
 
 
 

Första inlägget!

Här kommer mitt första inlägg :) Jag är ingen bloggerska egentligen, men vi vill gärna ha husbygget dokumenterat så jag ska ge det ett försök. Häng kvar så kommer det fyllas på med inlägg varefter.